EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

O λαμπερός κόσμος της κακοποίησης


Κοινό μυστικό στο χώρο της μόδας φαίνεται πως αποτελεί η σεξουαλική παρενόχληση -που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της κακοποίησης- νεαρών μοντέλων από μεγάλους σχεδιαστές ή φωτογράφους. Η υπόθεση του Ινδού σχεδιαστή Αναντ Τζον Αλεξάντερ, δημιουργίες του οποίου φορούσαν μεγάλα ονόματα της showbiz, όπως η Πάρις Χίλτον, είναι μονάχα μία από τις δεκάδες ανάλογου τύπου ιστορίες που διαδραματίζονται σχεδόν καθημερινά στα παρασκήνια των fashion shows και όχι μόνο. Ο Αλεξάντερ καταδικάστηκε σε 59 χρόνια φυλάκιση για δεκαέξι εγκληματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων
sourta-ferta

βιασμοί ανήλικων μοντέλων στην Καλιφόρνια, ωστόσο εκκρεμούν παρόμοιες μηνύσεις εις βάρος του στο Τέξας και τη Νέα Υόρκη. Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο το κύκλωμα της μόδας στην περίπτωση του Αναντ Τζον δεν ήταν οι πράξεις του σχεδιαστή, αλλά το γεγονός ότι τα κορίτσια βρήκαν το θάρρος να τον καταγγείλουν.

Η σεξουαλική κακοποίηση άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο στο χώρο, όμως παρ’ όλα αυτά, η κάλυψη του θέματος από το διεθνή Τύπο είναι σχεδόν μηδαμινή. Είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πόσα περιστατικά βιασμών αντρών και γυναικών μοντέλων από ανθρώπους του χώρου της μόδας έχουν συμβεί, γιατί πολύ απλά δεν γίνονται σχετικές καταγγελίες. Οι λόγοι γι' αυτό είναι πολλοί. Τα μοντέλα που πέφτουν θύματα τέτοιων επιθέσεων είναι μικρά σε ηλικία και φοβούνται ότι αν δημιουργήσουν «φασαρία», δεν θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να δουλέψουν στο χώρο, ενώ υπάρχει πάντα και το συναίσθημα της ντροπής, που τα σταματά.

«Ξέρω ένα μοντέλο που σε ηλικία δεκαέξι ετών πήγε στο Παρίσι για φωτογράφηση με έναν πολύ διάσημο φωτογράφο που της επιτέθηκε σεξουαλικά. Εμεινε έκπληκτη, αλλά δεν είπε τίποτα» λέει το μοντέλο Σάρα Ζιφ από τη Νέα Υόρκη. Η ίδια άλλωστε, σε ηλικία δεκαπέντε ετών αναγκάστηκε να πει σε έναν φωτογράφφο ότι δεν ενδιαφερόταν να κοιμηθεί μαζί του και όπως λέει, στάθηκε τυχερή που εκείνος δεν το έκανε μεγάλο θέμα. Επισημαίνει άλλωστε ότι η βιομηχανία της μόδας είναι πολύ μικρή. «Ολα τα σημαντικά άτομα γνωρίζονται μεταξύ τους και καλύπτουν ο ένας τον άλλον».

Παρ’ όλα αυτά, σιγά-σιγά γίνονται κάποιες προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Η Ζιφ, για παράδειγμα, γύρισε μια ταινία με τίτλο «Picture Me», που ασχολείται με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ στη Βρετανία το μοντέλο Βικτόρια Κέον-Κοέν και η συνάδελφός της Ντούνια Κνιετσέβικ ίδρυσαν το πρώτο σωματείο μοντέλων που προστατεύει τα μέλη του από τέτοιου είδους επιθέσεις. Το γεγονός βέβαια ότι αυτές οι προσπάθειες γίνονται από τα ίδια τα μοντέλα, αντί να γίνονται από μερίδα του Τύπου ή των αρχών, δείχνει, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ότι ο κόσμος ενοχλείται περισσότερο από την εικόνα των μοντέλων που τον κάνει να αισθάνεται χοντρός και άσχημος, παρά από τη σκέψη ότι κάποια από αυτά τα κορίτσια έχουν πέσει θύματα βιασμού στο εργασιακό τους περιβάλλον.
free counters