EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Δομοκός, μια πόλη με ιστορία, Domokos, a town with history


Ο Δομοκός είναι κωμόπολη του νομού Φθιώτιδας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του είναι 1.556 κάτοικοι. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και έδρα του επίσης ομώνυμου δήμου ο οποίος περιλαμβάνει 16 δημοτικά διαμερίσματα.
Ο Δομοκός είναι το κέντρο της εμπορικής ζωής της επαρχίας. Υπάρχουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες (ειρηνοδικείο, αστυνομία, ταχυδρομείο, εφορία κ.α.), καθώς επίσης τράπεζες και ένα πλήθος καταστημάτων πάσης φύσεως που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και των διερχομένων. Απέχει από τη Λαμία περίπου 30 χιλιόμετρα και 25 από τα Φάρσαλα.
Πήρε το όνομα από την αρχαία πόλη Θαυμακό που ήταν στην ίδια θέση. Σύμφωνα με την επικρατέστερη ετυμολογία το όνομα προέρχεται από την "θαυμάσια" θέα που είχε η θέση προς τον θεσσαλικό κάμπο που απλωνόταν εμπρός της. Κατά τον μεσαίωνα παρουσίασε μεγάλη ακμή και ηταν μια από τις πόλεις που ανήκαν στη γυναίκα του αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄, αυτοκράτειρα Ευφροσύνη. Μετά την κατάληψη του Βυζάντιου από τους Φράγκους και τη διανομή του , ο Δομοκός περιήλθε στην εξουσία του βασιλιά της Θεσσαλονίκης Βονιφατίου. Το 1393 ο Δομοκός καταλήφθηκε από τους Τούρκους ελευθερώθηκε το 1881 αλλά τον ξαναπήραν το 1897 ύστερα από σφοδρή μάχη, η οποία έγινε κάτω από τις εξής συνθήκες:Ο Ελληνικός στρατός που είχε υποχώρηση από τα θεσσαλικά σύνορα εγκαταστάθηκε αμυντικά στο οροπέδιο του Δομοκού. Ο Τούρκικος όμως στρατός πέρασε από εκεί ύστερα από πολλές μέρες με σκοπό να κυκλώσει τον Ελληνικό στρατό, πράγμα το οποίο πέτυχε. Οι Έλληνες αμύνονταν με δύναμη αλλά άρχισαν να εξαντλούνται με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τους απωθούν απο τις διαβάσεις του όρους Κασιδιάρης και στο τέλος τούς καταδίωξαν σκορπίζοντας τον όλεθρο".

TravellGreece


free counters