EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Στο Βιβλίο Γκίνες οι χαυλιόδοντες που βρέθηκαν στην περιοχή της Μηλιάς Γρεβενών


Στην περιοχή της Μηλιάς των Γρεβενών γεννήθηκαν και έζησαν πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια οι αρχαιότεροι και μεγαλύτεροι στον κόσμο προϊστορικοί ελέφαντες. Οι χαυλιόδοντές τους, που βρέθηκαν το 2007 στην περιοχή της Μηλιάς και είχαν μήκος 5,02 μέτρα, καταχωρούνται και επίσημα στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως μεγαλύτεροι στον κόσμο.
Το Βραβείο Γκίνες θα δοθεί κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009 στη 1 το μεσημέρι, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Δ.Δ. Μηλιάς, του Δήμου Ηρακλεωτών, του νομού Γρεβενών. Το ρεκόρ Γκίνες αποδίδεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στις παλαιοντολογικές ανασκαφές που είχαν αποτέλεσμα την προστασία και την ανάδειξη των απολιθωμάτων, τα μέλη της ομάδας του ΑΠΘ και η Αν. Καθηγήτρια Ευαγγελία Τσουκαλά, από τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Αναστάσιο Μάνθο και το νομάρχη Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη.

Η συστηματική παλαιοντολογική έρευνα στην περιοχή των Γρεβενών άρχισε το 1990 από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών στη θέση Αμπέλια της πόλης των Γρεβενών, με την αποκάλυψη τμήματος σκελετού του γιγαντιαίου ελέφαντα Elephas antiquus 200.000 ετών, η ομάδα, με επικεφαλής την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά, συνέχισε τις έρευνες στη Μηλιά, 15 χλμ βορειοανατολικά των Γρεβενών.

Οι πληροφορίες που αξιοποιήθηκαν αναφέρονταν, από το 1986, σε απολιθώματα που βρήκε ο κάτοικος της περιοχής Θανάσης Δεληβός στη Μηλιά. Το 1997, το μέλος της ομάδας Βασίλης Μακρίδης εντόπισε το πρώτο ζευγάρι χαυλιοδόντων ενός γιγαντιαίου, γένους αρσενικού, μαστόδοντα Mammut borsoni (Hays 1834), βάρους πάνω από 6 τόνους και ύψους περίπου 3,5 μέτρων. Το μήκος του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα είναι 4,39 μέτρα. Οι χαυλιόδοντες, μαζί με πλήθος απολιθωμάτων μαστοδόντων και άλλων ζώων (ρινόκερων ιππαρίων, μαχαιροδόντων, ταπίρων κ.λπ.), στεγάζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, το οποίο μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πάνω από 8.000 επισκέπτες.

Το 2007, μέσα σ΄ένα σύγχρονο αμμορυχείο στην ίδια περιοχή της Μηλιάς, ανακαλύφθηκε δεύτερο ζευγάρι χαυλιοδόντων του ίδιου είδους του μαστόδοντα των 3 εκατ. ετών, με μεγαλύτερο ακόμα μήκος: 5,02 μέτρα!

"Οι χαυλιόδοντες του μαστόδοντα, μήκους σχεδόν πέντε μέτρων, αποτελούν χωρίς αμφιβολία τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο, ενώ ο εντοπισμός τής κάτω γνάθου και μεγάλου μέρους του σκελετού του ζώου καθιστά το εύρημα εξαιρετικά σημαντικό για την έρευνα, καθώς παρέχει μοναδικά στοιχεία για την εξέλιξη, την παλαιοβιολογία και την εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους, σε παγκόσμια κλίμακα. Μας δίνει τη δυνατότητα υπολογισμού τόσο του ύψους του μαστόδοντα (3 μέτρα, περίπου, στο ύψος του ώμου) όσο και του βάρους του (6 τόνοι περίπου). Πρόκειται για αρσενικό ζώο, η βιολογική ηλικία του οποίου, όπως προκύπτει από τα δόντια της γνάθου, υπολογίζεται μεταξύ 25 και 30 χρόνων. Η γεωλογική ηλικία του υπολογίζεται στα 2,5-3 εκατ. χρόνια", υποστηρίζει η επικεφαλής -τα τελευταία 17 χρόνια- της ανασκαφής, επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ Ευαγγελία Τσουκαλά.

Σύμφωνα με την κ. Τσουκαλά "το επιστημονικό και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, καθώς και ο κοινωνικός αντίκτυπος επιβάλλουν την άμεση δημιουργία ενός Κέντρου Παλαιοντολογίας που θα στεγάσει τα μοναδικά αυτά ευρήματα, σύμφωνα και με την τελευταία σημαντική καταγραφή τους στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες"

ANA-MPA
free counters