EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Πολυκατοικίες η μια πάνω στην άλλη!


Έχουμε συνηθίσει, όποτε μιλάμε για μοντέρνα κτιριακά συγκροτήματα να εννοούμε ουρανοξύστες με όμοια διαμερίσματα
Μία Ολλανδική εταιρία όμως, η ΑΜΟ , που ανέλαβε τη σχεδίαση ενός τεράστιου κτιριακού συγκροτήματος στη Σιγκαπούρη , προορισμένου να ενδιαιτεί περί τις 5000-6000 ψυχές (!!!), σκέφτηκε κάτι πιο πρωτότυπο :
ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ

Η ιδέα της αφορά την ανέγερση κτιρίων με τέτοιο τρόπο και μορφή ώστε να δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για πολυκατοικίες που αφέθηκαν με γερανό η μια πάνω στην άλλη.

Αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο η εταιρία το ονόμασε Interlace (διαπλοκή). Θα περιλαμβάνει περίπου 1040 ενδιαιτήματα και η επιφάνεια που θα καλύπτει θα είναι 170.000 τ.μ.!

Εννοείται βέβαια ότι στο συγκεκριμένο project θα χρησιμοποιηθούν state of the art τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας όπως παθητική θέρμανση-ψύξη, φυσικός αερισμός, κλπ. Για να μην χαθούν εκτάσεις πρασίνου, όλες οι ταράτσες θα είναι κήποι με φυτά της τοπικής χλωρίδας.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της σχεδίασης είναι (εκτός της πρωτοτυπίας του) ότι επιτρέπει την άριστη διάχυση του φωτός και του αέρα ανάμεσά του (ουσιαστικά την ευνοεί καθώς δημιουργούνται πολλά "περάσματα-φυσούνες" που εκμεταλλεύονται το tunel-effect επιταχύνοντας τον αέρα.
free counters