EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Πριν κτυπήσει το κουδούνι ...


Να μη στέλνετε το παιδί στο σχολείο, αλλά να το κρατάτε στο σπίτι και να ειδοποιείστε τον γιατρό εάν παρουσιάσει έστω και ελαφρά συμπτώματα, όπως ανορεξία, έμετο, πυρετό ή αίσθημα κακουχίας.
Αυτό συμβουλεύει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πόπη Αναστασέα - Βλάχου εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς εν μέσω επιδημίας. «Στην περίπτωση αυτή, ο ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να ζητά άδεια από την εργασία του και να παραμένει με το παιδί στο σπίτι, ώστε να αντιμετωπίζει σωστά κάθε ενδεχόμενο», προσθέτει.
Σε περίπτωση που το παιδί αρρωστήσει από τη νέα γρίπη και τα άλλα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να σταματήσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, στο φροντιστήριο ή στην εργασία τους για τουλάχιστον μία εβδομάδα. «Επίσης, δεν θα πρέπει στο διάστημα αυτό να κυκλοφορούν πολύ για να μη μεταδώσουν τον ιό», λέει η κ. Βλάχου.

Τα εμβόλια
Το χαμομηλάκι


Τα εμβόλια...
Είναι επίσης σημαντικό να έχει κάνει το παιδί όλα τα εμβόλιά του. «Τα άλλα εμβόλια (π.χ. για τον πνευμονιόκοκκο και τον αιμόφιλο) θα προστατεύσουν το παιδί, εάν αρρωστήσει από τη γρίπη, από τυχόν σοβαρές επιπλοκές της», τονίζει η κ. Βλάχου. «Είναι απαραίτητο λοιπόν να ελέγξουν οι γονείς πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και εάν δεν έχουν γίνει όλα τα εμβόλια για την ηλικία του, να συνεννοηθούν με τον παιδίατρο».
Βέβαια, κάθε εποχιακή ίωση δεν θα πρέπει να τρομοκρατεί τους γονείς. «Οι απλές ιώσεις είναι συνήθεις αυτή την εποχή, καθώς τα παιδιά γυρνούν από την καθαρή ατμόσφαιρα των διακοπών στον μολυσμένο αέρα της πόλης», επισημαίνει η κ. Βλάχου. «Η ίωση που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται κυρίως με γαστρεντερικές διαταραχές, έμετο και ανορεξία. Ο παιδίατρος είναι αυτός πάντως που θα σταθμίσει την κατάσταση και θα κρίνει εάν χρειάζεται να γίνει στο άρρωστο παιδί το τεστ για τη νέα γρίπη, το οποίο είναι εύκολο και δίνει γρήγορα αποτελέσματα».
Απλά μέτρα υγιεινής αρκούν _ όπως διαβεβαιώνει τους γονείς η κ. Βλάχου _ για την προστασία των μαθητών από τη νέα γρίπη και τις άλλες λοιμώξεις. «Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τα παιδιά να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους μολύβια ή βιβλία», λέει. «Είναι φυσικό τα παιδιά να παίζουν, να αγκαλιάζονται ή και να παλεύουν στο διάλειμμα. Αρκεί να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να μη τα βάζουν στο στόμα και τα μάτια τους».
Σαπούνι και νερό, εφόσον διαθέτει σε επάρκεια το σχολείο, είναι αρκετά για το πλύσιμο των χεριών. «Μόνο στην περίπτωση που δεν μπορούν τα παιδιά να πλύνουν τα χέρια τους με σαπούνι, να χρησιμοποιούν υγρά μαντιλάκια με οινόπνευμα», συνιστά η κ. Βλάχου.

Δέκα μέτρα υγιεινής
Το παιδί πρέπει:
* Καθημερινά να κάνει μπάνιο σε όλο το σώμα του.
* Δύο φορές την εβδομάδα να λούζει τα μαλλιά του.
* Να κόβει κοντά τα νύχια του.
* Να μην έχει τα μαλλιά του πολύ μακριά.
* Να πλένει πάντα τα χέρια του πριν από το γεύμα ή το κολατσιό και μετά την επαφή με αντικείμενα κοινής χρήσης (π.χ. χερούλια πόρτας).
* Να πλένει τα δόντια του ύστερα από κάθε γεύμα (τουλάχιστον μεσημέρι και βράδυ).
* Να παίρνει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, με έναν φρέσκο χυμό πορτοκάλι την ημέρα, φρούτα (π.χ. ακτινίδιο), πράσινα φύλλα, πιπεριά κ.ά.
* Να κάνει άμεσα όλα τα απαραίτητα εμβόλια για την ηλικία του (π.χ. για αιμόφιλιο, πνευμονιόκοκκο κ.ά.), σε περίπτωση που δεν έχουν γίνει, έπειτα από συνεννόηση με τον παιδίατρο.
* Να μην πηγαίνει αυτή την εποχή σε πάρτι και άλλους χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλά παιδιά.
* Οι σχολικές αίθουσες να αερίζονται σε κάθε διάλειμμα και το σπίτι αρκετές φορές την ημέρα (και όχι μόνο το πρωί).

Oι απαραίτητες εξετάσεις
Πριν από το νηπιαγωγείο
* να ελέγξετε την όραση του παιδιού σε παιδοοφθαλμίατρο (η πρώτη εξέταση πρέπει να έχει γίνει στην ηλικία των 8 μηνών).
* να ελέγξετε την ακοή του παιδιού σε παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο.
Πριν από το Γυμνάσιο
* να ζητήσετε εξέταση για σκολίωση από τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για τα ψηλά παιδιά (η εξέταση αυτή θα έπρεπε να γίνεται στην ηλικία των 12 χρόνων από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής στα σχολεία). Εάν διαπιστωθεί πρόβλημα, καλό είναι να επισκεφθείτε ορθοπεδικό για παιδιά.
* Εάν το παιδί αθλείται
να κάνετε καρδιολογική εξέταση (τρίπλεξ καρδιάς), ανεξαρτήτως ηλικίας (ακόμα και εάν πηγαίνει ακόμα στο δημοτικό σχολείο).
* Εάν το παιδί είναι χλωμό,
νυστάζει την ημέρα ή είναι κορίτσι με πολυήμερη έμμηνο ρύση, να γίνει βιοχημικός έλεγχος (για σίδηρο, φερριτίνη, γλυκόζη κ.ά.). Η έλλειψη σιδήρου μειώνει τη σχολική απόδοση.
* Ανεξαρτήτως ηλικίας
του παιδιού, να γίνεται κάθε χρόνο έλεγχο του βιβλιαρίου υγείας για τα απαραίτητα εμβόλια.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα
Τα συμπτώματα του παιδιού που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν για πιθανή γρίπη και να σας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό ή στο Νοσοκομείο Παίδων είναι:
* Κατάπτωση.
* Μυαλγίες, αρθραλγίες (πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις).
* Απώλεια της ζωντάνιας και της διάθεσης.
* Υψηλός πυρετός (39 - 40 βαθμών Κελσίου) που δεν πέφτει με αντιπυρετικά φάρμακα.

Συμβουλές για καλή σχολική χρονιά
* Το παιδί πρέπει να παίρνει κάθε μέρα καλό πρωινό, με γάλα (ή γιαούρτι ή τυρί), ψωμί με μέλι και φρέσκο χυμό ή φρούτο.
* Να αδειάζει κάθε μέρα από τη σχολική τσάντα τα βιβλία που δεν χρειάζεται για να μην επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη του.
* Να παίρνει μαζί του κολατσιό από το σπίτι.
* Να παίρνει αρκετές πρωτείνες, τρώγοντας όσπρια δύο φορές την εβδομάδα, κρέας και ψάρι δύο φορές την εβδομάδα το καθένα και κοτόπουλο μία φορά την εβδομάδα.
* Εάν χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο, να φορά ζώνη ασφαλείας στη διαδρομή.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου
free counters