EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Νύχια...


Τα νύχια των χεριών και των ποδιών των συγχρόνων ανθρώπων μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα νύχια των προηγούμενων γενιών, όπως διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η ταχύτητα ανάπτυξης των νυχιών έχει αυξηθεί κατά 25% περίπου τα τελευταία 70 χρόνια.
Μια πιθανή αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι η

σύγχρονη διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες από ψάρια, κρέας, αυγά και πουλερικά, ενώ στο παρελθόν η διατροφή ήταν περισσότερο πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως πατάτες και ψωμί.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, οι οποίοι σύγκριναν τα σημερινά δεδομένα με τα στοιχεία δύο προηγούμενων μελετών για την ανάπτυξη των νυχιών, μιας του 1938 από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και άλλης μιας από τη δεκαετία του ΄50.

Όπως διαπιστώθηκε, το νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σήμερα, κατά μέσο όρο, μεγαλώνει πάνω από 2 χιλιοστά το μήνα, ενώ στη δεκαετία του ΄30 κατά 1,65 χιλιοστά. Το νύχι του αντίχειρα σήμερα μεγαλώνει κατά 3,55 χιλιοστά το μήνα έναντι 3,06 χιλιοστών στη δεκαετία του ΄50 και 3 χιλιοστών στη δεκαετία του ΄30, δηλαδή μια αύξηση πάνω από μισό χιλιοστό το μήνα μέσα σε 70 χρόνια, που, όπως φαίνεται, είναι διαχρονικά σταθερά αυξανόμενη.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι τα νύχια των χεριών σήμερα μεγαλώνουν κάθε μήνα, κατά μέσο όρο, κατά 3,47 χιλιοστά, σχεδόν με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τα νύχια των ποδιών. Τα νύχια των νεαρής ηλικίας ατόμων και των ανδρών μεγαλώνουν πιο γρήγορα από νύχια των πιο ηλικιωμένων και των γυναικών.

Το νύχι στο μικρό δάχτυλο του χεριού μεγαλώνει με πολύ μικρότερη ταχύτητα από τα άλλα νύχια - με μέσο ρυθμό 3,08 χιλιοστά το μήνα. Το νύχι του μεσαίου δαχτύλου είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο.

Τα νύχια μεγαλώνουν πιο γρήγορα το καλοκαίρι, χάρη στην μεγαλύτερη απορρόφηση βιταμίνης D και στην κατανάλωση περισσότερου νερού. Το κρύο περιβάλλον και το κάπνισμα επιβραδύνουν την ανάπτυξη των νυχιών. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν τα νύχια να σπάνε πιο δύσκολα.

Σε ένα βαθμό, τα νύχια αποτελούν ένδειξη για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας κάποιου. Νύχια που σπάνε με το παραμικρό, μπορεί να σχετίζονται με έλλειψη σιδήρου, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, κακή κυκλοφορία του αίματος και πρόβλημα στα νεφρά. Κίτρινα νύχια μπορεί να παραπέμπουν σε διαβήτη ή σε προβλήματα στο συκώτι.
Nooz.gr
free counters