EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Βενεζουέλα: Ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου


Χαράς ευαγγέλια για τον Ούγκο Τσάβεζ, τον ηγέτη της Βενεζουέλας, καθώς η ισπανική πετρελαϊκή εταιρία Repsol, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, στα ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας. Η εταιρία διευκρίνησε ότι απαιτούνται έρευνες μερικών ακόμη εβδομάδων μέχρι να οριστικοποιηθεί η ορθότητα των αρχικών εκτιμήσεων.

Η εταιρία φρόντισε να ενημερώσει άμεσα την πολιτική ηγεσία της χώρας, αφού
i-Reporter

σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, η κρατική εταιρία της Βενεζουέλας δικαιούται το 35%, ενώ το υπόλοιπο θα μοιραστεί ανάμεσα στην ισπανική Repsol που το ανακάλυψε και την ιταλική ENI.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών της ισπανικής εταιρίας, το κοίτασμα φαίνεται πως περιέχει 7-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (cubic feet) φυσικού αερίου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Εκτός και αν τα «πολιτικά προβλήματα» που αντιμετωπίζει ο Τσάβεζ, τον οδηγήσουν σε καμμιά νέα απόφαση εθνικοποίησης… και για να μην βιαστούν ορισμένοι να ισχυριστούν ότι το 35% είναι μικρό ποσοστό, να υπενθυμίσουμε το ακόλουθο: πρόκειται για συμφωνίες που έχει υπογράψει η Βενεζουέλα, όπως άλλωστε κάνουν όλες οι χώρες, επειδή απλώς δεν φρόντισε να επενδύσει στη βιομηχανία της ώστε να είναι σε θέση να φέρει σε πέρας μόνη της τέτοιες πολυδάπανες έρευνες.

Και οι επενδύσεις αυτές γίνονται όταν τα έσοδα είναι υψηλά, όταν δηλαδή οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονταν στα 120-150 δολάρια ανά βαρέλι. Αντί όμως των επενδύσεων, ο Τσάβεζ προτίμησε να μοιράσει αυτά τα χρήματα στο πλαίσιο της δικής του «κοινωνικής πολιτικής» με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει των πληθωρισμό (αύξηση της ζήτησης λόγω ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης, με παράλληλα στάσιμη προσφορά, άρα άνοδος των τιμών), ο οποίος «ροκάνισε» το επιπλέον εισόδημα του κόσμου, οπότε και τα χρήματα χάθηκαν και οι επενδύσεις δεν έγιναν, ώστε να προκύψει η αύξηση της αγοραστικής δύναμης, μέσω της «αύξησης της πίττας», δηλαδή του πλούτου.

Δυστυχώς, και το εννούμε, δυστυχώς, ορισμένοι «κανόνες της αγοράς» απλώς δεν μπορούν να παραβιάζονται, διότι τις συνέπειες τις αισθάνονται οι πάντες, κάθε πολιτικής απόχρωσης, κυρίως όμως ο απλός κόσμος σε κάθε χώρα του κόσμου…
free counters