EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Ο «έξυπνος» κάδος απορριμμάτων


Ένας νέος ρομποτικός κάδος συγκέντρωσης απορριμμάτων, που έχει χωρητικότητα όσο πενήντα κάδοι παλαιού τύπου 600 λίτρων ο καθένας, εγκαταστάθηκε στην κεντρική πλατεία της Καβάλας.
Ο κάδος - ρομπότ ανοίγει αυτόματα μόλις αντιληφθεί την παρουσία του πολίτη που επιχειρεί να πετάξει σκουπίδια, στον οποίο δίνει και οδηγίες.
Ο κάδος έχει τη δυνατότητα να συμπιέζει τα απορρίμματα, διαθέτει σύστημα αυτοπροστασίας από την πυρκαγιά, ενώ μόλις ο πολίτης ρίξει τα σκουπίδια, ο κάδος πλένεται και απολυμαίνεται αυτόματα. Γι’ αυτό και είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Καβάλας, μόλις ο κάδος φθάσει στο 100% της χωρητικότητάς του, τότε ενημερώνει με σήμα που στέλνεται σε κινητό τηλέφωνο της υπηρεσίας καθαριότητας, οπότε ειδικό απορριμματοφόρο αναλαμβάνει να τον αδειάσει.
Ο καινούριος κάδος απορριμμάτων, που είναι παγκόσμια ευρεσιτεχνία, έχει ύψος περίπου πέντε μέτρα και είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει πολύ μεγάλες αντοχές σε φθορές και άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ο δήμος Καβάλας τον προμηθεύτηκε από ελληνική επιχείρηση που εδρεύει στη Λάρισα, ενώ η αγορά και εγκατάστασή του κόστισε στο δήμο 80.000 ευρώ.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, στόχος του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος είναι να τοποθετηθούν συνολικά τέσσερις τέτοιοι κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης.
LATEAM


free counters