EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Εκτινάχθηκε το εργατικό κόστος στο δεύτερο τρίμηνο


Παρά τη σημαντική πτώση της απασχόλησης και την ολοένα αυξανόμενη ανεργία, το εργατικό κόστος στην Ευρωζώνη έκανε «άλμα» στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως χάρη στις σημαντικές αυξήσεις που αναφέρθηκαν σε τομείς, όπως η βιομηχανία και οι κατασκευές.
Το ωριαίο εργατικό κόστος στις 16 χώρες-μέλη αυξήθηκε κατά 4% στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Σημειώνεται πως στο πρώτο τρίμηνο, η άνοδος ήταν της τάξεως

του 3,6%.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,9% έναντι της ανόδου κατά 3,4% που είχαν καταγράψει στο πρώτο τρίμηνο.
Την ίδια ώρα, η απασχόληση μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ή κατά 702.000 άτομα, με τον αριθμό των απασχολουμένων να μειώνεται σε 145,6 εκατομμύρια.
Οσον αφορά την ανεργία, αυξήθηκε στο 9,4% τον Ιούνιο από 9,2% που ήταν τον Απρίλιο.
Η μεγαλύτερη άνοδος στο εργατικό κόστος σημειώθηκε στην Ελλάδα, καθώς έφθασε στο 6,6% και ακολούθησε η Ισπανία με 6%. Ομως, και στη Γερμανία, το εργατικό κόστος σημείωσε μεγάλη άνοδο, αφού έφθασε στο 5,5%.
Στις κατασκευές, η μεγαλύτερη άνοδος στο εργατικό κόστος (8,4%) κατεγράφη στην Ισπανία. Στη δεύτερη θέση ήρθε η Γερμανία με αντίστοιχη άνοδο 5,6%
Nooz.gr
free counters