EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

ΕΝΑΣ "ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟΣ" ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ


Εάν είστε λάτρεις του ποδηλάτου, του βουνού και του υγιούς συναγωνισμού, λίγο μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, στις 18, 19 και 20 του μήνα, μπορείτε να απολαύσετε έναν διαφορετικό ποδηλατικό αγώνα βουνού, στο καταπράσινο τοπίο των Πρεσπών.
Οι Εταιρίες Οικοτουρισμού Βιτσίου και Γράμμου και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Αρκτούρος και Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, σε συνεργασία με την ποδηλατική Ομοσπονδία Βόρειας Ελλάδας και την εταιρία διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων Outsports συνδιοργανώνουν έναν ποδηλατικό αγώνα βουνού, σε τρία επίπεδα-etapes (Νεστόριο - Γράμμος, Νυμφαίο- Αμύνταιο και λίμνες Πρεσπών).
Οι περιοχές Νεστόριο - Γράμμος, Νυμφαίο - Αμύνταιο, και οι λίμνες των Πρεσπών στη βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας κοντά στα σύνορα με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου μοντέλου τουρισμού υπαίθρου με κύρια δύναμη τη συνεργασία των τοπικών παραγόντων και σύνθημα "Ένας προορισμός - Τρεις τόποι - Χίλιες αναμνήσεις".
Ο ποδηλατικός αυτός αγώνας αποτελεί τον πρώτο σταθμό σε μια προσπάθεια σύνδεσης των τριών αυτών περιοχών, που ξεχωρίζουν για τη μοναδική βιοποικιλότητα, για τα δάση, τα ορεινά λιβάδια, τις λίμνες και τα ποτάμια, για τα τοπικά προϊόντα, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.
Ο πρώτος αυτός αγώνας θα είναι πιλοτικός και απευθύνεται σε ερασιτέχνες και αθλητές ποδηλάτες. Στόχος των διοργανωτών είναι, από το 2010 να καθιερωθεί ο ποδηλατικός αυτός αγώνας βουνού σ' έναν διεθνή ποδηλατικό αγώνα, με τη συμμετοχή και επαγγελματιών ποδηλατών.
"Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα τους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς, που συνδέονται μέσα από τις προστατευμένες περιοχές Natura 2000, τα μονοπάτια Ε4 και Ε6, το βιότοπο της καφέ αρκούδας, τις πηγές του Αλιάκμονα και τους παραπόταμούς του -πηγή ζωής για όλη τη Δυτική Μακεδονία", επισημαίνουν οι διοργανωτές.
Το ποδήλατο βουνού είναι άθλημα που δίνει τη δυνατότητα στον ποδηλάτη, αθλητή ή ερασιτέχνη, να ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον χωρίς να το διαταράσσει με την παρουσία του.
Τα τρία etapes καλύπτουν μέσα σε ένα τριήμερο τις περιοχές Αμυνταίου, Πρεσπών Φλώρινας και Νεστορίου Καστοριάς. Οι διαδρομές περνούν από παραδοσιακούς οικισμούς, ζώνες αμπελοκαλλιέργειας, βιοτόπους αρκούδας, λύκου και άλλων σπάνιων ειδών πανίδας, υγροτόπους με πολλά είδη πουλιών και δασικά οικοσυστήματα δρυός, οξιάς και μαύρης πεύκης.
Οι ποδηλάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν από κοντά την καθημερινή ζωή των τοπικών κοινωνιών, αλλά και να περιηγηθούν σε σπάνιους τύπους οικοτόπων και τμήματα Εθνικών Δρυμών.
Ο αγώνας θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου στο Νεστόριο με ατομική χρονομέτρηση, θα συνεχιστεί το Σάββατο,19 Σεπτεμβρίου, με τη διαδρομή Καστοριά - Πρέσπες, μέσα από τα χωριά Σιδηροχώρι και Παύλου Μελά και το χιονοδρομικό Βίγλα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, με τη διαδρομή Φλώρινα - Αμύνταιο μέσω Βιτσίου.

ana-mpa.gr
free counters