EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Προβολές ταινιών σε οθόνες θόλου


Μια νέα μοναδική εμπειρία προβολής βίντεο θα προσφέρουν οι οθόνες θόλου, οι οποίες στο μέλλον αναμένεται να αντικαταστήσουν σταδιακά τις κλασικές επίπεδες οθόνες σε χώρους όπως οι κινηματογραφικές αίθουσες, ακόμη και το σαλόνι του σπιτιού μας.

Αυτή η πολύ σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ψυχαγωγίας σηματοδοτείται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας προβολής βίντεο «Immersive Dome» που θα παρουσιαστεί στην πιο σύγχρονη μορφή της στη μεγάλη εμπορική έκθεση για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης IDC, στο Αμστερνταμ από τις 11 έως 15 Σεπτεμβρίου.
Fatsa TV

Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε ως απόρροια της συνεργασίας δύο γερμανικών ινστιτούτων (Fraunhofer-Gesellschaft) και αναμένεται να φέρει πραγματικά την επανάσταση στον τομέα της προβολής ταινιών βίντεο.

Εκτός από τη μοναδική αίσθηση παρακολούθησης που προσφέρει η θολωτή οθόνη στους θεατές, θα είναι εφικτή και η συμμετοχή του κοινού στο περιεχόμενο και στον τρόπο προβολής της ταινίας

Οθόνες θόλου όμως όχι τόσο προηγμένης τεχνολογίας έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής σε κάποιους ειδικούς χώρους προβολής επιστημονικών φιλμ, κυρίως σε κάποια πλανητάρια όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.

Σχεδιαστικά διαθέτουν ημισφαιρικό σχήμα συνήθως με μεγάλο εμβαδόν. Οι θεατές κάθονται σχεδόν στην αρχή από το εσωτερικό της θολωτής επιφάνειας, δηλαδή κάτι όπως το εσωτερικό στον τρούλο μιας εκκλησίας. Όσον αφορά τη λειτουργία προβολής βίντεο σε οθόνες θόλου, αυτή βασίζεται σε έξι προβολείς που δημιουργούν συνολικά πέντε διαφορετικές εικόνες στην εσωτερική πλευρά και μία στην κορυφή του θόλου.

Φυσικά μιλάμε για δυνατότητες τρισδιάστατης προβολής πολύ υψηλής ανάλυσης που φτάνει τα 4.000x4.000 pixels και για μια εξαιρετικής ποιότητας και ρεαλιστική αναπαραγωγή χρωμάτων.

Η υψηλής ποιότητας εικόνα από τις οθόνες θόλου σε συνδυασμό με μια τρισδιάστατη ακουστική που περιβάλλει σχεδόν όλον τον χώρο δίνει την αίσθηση στον θεατή ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα ορισμένες φορές να συμμετέχει ενεργά, έχοντας στα χέρια του τη δυνατότητα ελέγχου του περιεχομένου που προβάλλεται.

Η όλη διαδικασία της παρακολούθησης μπορεί επομένως να είναι διαδραστική, δηλαδή να ελέγχεται από τους θεατές με τη βοήθεια των πλήκτρων και του χειριστηρίου που διαθέτει κάθε κάθισμα, αλλάζοντας, για παράδειγμα, τη γωνία λήψης προβολής ή ακόμη και το σενάριο του περιεχομένου.

Προσφέρει αμεσότητα, ευελιξία, συμμετοχή και ζωντάνια ενισχύοντας την εμπειρία της «εμβύθισης», όπως αποδίδεται στα ελληνικά ο αγγλικός όρος «immersive» που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία προβολής.
free counters