EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Επιζήμιοι «ήρωες»



Τούρκοι εκδρομείς επισκέπτονται τα Γιαννιτσά, ιερή γι’ αυτούς πόλη, για να προσκυνήσουν στο τέμενος του Γαζή Εβρενός, μεγάλου στρατηλάτη των Οθωμανών και σε στιγμές πατριωτικής έξαψης κάποιοι εξ αυτών αρχίζουν να ψάλλουν τον εθνικό τους ύμνο. Ο διευθυντής του τζαμιού, που λειτουργεί ως μουσείο, τους ανακαλεί στην τάξη, αυτοί συνεχίζουν απτόητοι παρά τις αποδοκιμασίες μερίδας ομοεθνών τους που τους καλούν να αναλογιστούν που βρίσκονται και τι κινδυνεύουν να χάσουν και οι τηλεοπτικές κάμερες καταγράφουν την σκηνή. Το βράδυ, τα τηλεοπτικά παράθυρα παίρνουν φωτιά. Οι πρόμαχοι του πατριωτισμού καταγγέλλουν την θρασύτατη τουρκική πρόκληση, την οποία φυσικά εντάσσουν στο κλίμα του γενικότερου ενδοτισμού της Αθήνας «απέναντι στον Τούρκο» και αξιώνουν την απαγόρευση εφ’ εξής προσκυνήματος στο τέμενος των Γιαννιτσών.
Το περιστατικό δεν είναι πραγματικό ως προς τον τόπο τέλεσής του και τους πρωταγωνιστές. Εγινε όμως κάτι παρόμοιο ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας με πρωταγωνιστή
ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ

τον νομάρχη Θεσσαλονίκης και κάποιους άλλους υψηλού πατριωτικού φρονήματος συμπατριώτες μας που έψαλαν τον εθνικό ύμνο ως απάντηση στα εμπόδια που όρθωσαν οι αρχές στην τέλεση δέησης. Τα τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη έκταση στο θέμα, εμφανίζοντας ως πρόκληση την ενέργεια των ορθοδόξων, οι ακροδεξιοί ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Το ερώτημα είναι εάν μετά τα όσα έγιναν οι Τούρκοι θα επιτρέψουν προσκύνημα του χρόνου στην Παναγία Σουμελά. Αμφιβάλλω, και πάντως εάν αφήσουν να γίνει θα είναι κάτι πολύ περιορισμένο. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το ότι πέρυσι και φέτος μερικές χιλιάδες ορθόδοξοι σκαρφάλωσαν στην Παναγία Σουμελά, ανέβασαν και περιέφεραν στους χώρους της μονής αντίγραφο της ιστορικής εικόνας, άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για να επαναλειτουργήσει ως τόπος χριστιανικής λατρείας το μοναστήρι μύθος για τους ορθοδόξους της Μαύρης Θάλασσας. Πολύ περισσότερο να υψωθούν η ελληνική σημαία και το λάβαρο του «κράτους του Πόντου», όπως ονειρεύονται μερικοί –ελάχιστοι– γραφικοί και επικίνδυνοι δικοί μας.

Η τουρκική πλευρά ανέχεται την χριστιανική κινητικότητα για τους δικούς της λόγους: πίσω από αυτήν βρίσκεται η ισχυρή Ρωσία με την οποία συσφίγγει τις σχέσεις της, επιθυμεί να προβάλει πλουραλιστικό θρησκευτικό προφίλ στην διαδρομή προς την Ε.Ε., έχει οικονομικά οφέλη αφού 300.000 τουρίστες, συρρέουν ετησίως στην Παναγία Σουμελά, που λειτουργεί ως μουσείο, ενισχύοντας το εισόδημα της περιοχής. Με το να προκαλέσουν τους γείτονες ψάλλοντας τον εθνικό μας ύμνο στην καρδιά του τουρκικού εθνικισμού, ο νομάρχης και οι συν αυτώ μπορεί να εμφάνισαν εαυτούς «εθνικούς ήρωες», αλλά η ζημιά που έκαναν στον ποντιακό Ελληνισμό και τον ορθόδοξο κόσμο ίσως αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη από τα δικά τους ψηφοθηρικά κέρδη.
ΡΕΣΠΕΝΖΤΑ

3 σχόλια:

Konmatz είπε...

kala kanoun ke tous patsalivoun.

Peiratis είπε...

όχι βρε,κρέμα ενδυνάμωσης για να μην ασπρίσουν είναι.Τι τον πέρασες τον Μάκη;ότι κι ότι;

Ανώνυμος είπε...

καλά ρεεεε,, τζατζίκι μονό
με γιαούρτι δε γίνετε,
ετοιμάσου τώρα και για τα
Αφρικανικά αγγούρια, διότι
αυτά θα σε πονέσουν.
-----------------------------
Μεγάλε τουρκόφιλε ήρωα
ούτε τον Άνθιμο δεν έπεισες
ότι πήγες για προσκύνημα!!
μήπως για κάνα προσάναμμα,
μία και μυρίστηκες
εκλογές!!!

free counters