EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Νερό: Νο 1 πολιτικό πρόβλημα στην Εύβοια


Μέσα στον ορυμαγδό δηλώσεων και αντεγκλίσεων από τα 2 κόμματα εξουσίας, καλό είναι να θυμόμαστε και τους ανθρώπους στη Μεσσαπία που ακόμα και σήμερα πίνουν νερό με εξασθενές χρώμιο.

Χθες, μου τηλεφώνησε φίλη δημοσιογράφος που πέρασε 3 εβδομάδες το καλοκαίρι στη Μεσσαπία με το 2χρονο παιδί της και με ρωτούσε για το εξ. χρώμιο...

Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά και τους γονείς τους?
Να τους πεις την μισή αλήθεια;
ENVIRONMENTFOOD

Το παραμύθι με τις γεωτρήσεις συνεχίζεται [βλ. και σχετική φωτογραφία με το μπουκάλι και τα συγκοινωνούντα δοχεία, αν μια γεώτρηση πρέπει να κλείσει...τότε πρέπει να κλείσουν όλες οι γεωτρήσεις!]

και οι 2 περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής, Γαία και Ταναϊς ...αποφάσισαν να κινηθούν δυναμικά. Έλαβα την εξής ανακοίνωσή τους που αναδημοσιεύω με χαρά:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 24/8/2009 από φορείς και Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

-Ομόφωνη καταδίκη των υπευθύνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ά και ΄Β βαθμού για την μέχρι σήμερα απαράδεκτη συμπεριφορά τους σχετικά με την περιφρούρηση της υγείας των πολιτών όπως έχουν υποχρέωση από την υφιστάμενη νομοθεσία και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα εξακολουθούν να παρέχουν πόσιμο νερό με εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα με το πρόσχημα ότι η ανίχνευση ολικού χρωμίου στο νερό είναι εντός των επιτρεπτών ορίων ενώ πουθενά δεν υπάρχει προσδιορισμένο όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό με αποτέλεσμα όλοι οι πολίτες να γινόμαστε κυριολεκτικά πειραματόζωα.

-Προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη με κατ΄ αρχήν κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά των υπευθύνων της ΔΕΥΑΜ προκειμένου να υποχρεωθούν να δώσουν στους κατοίκους υγιεινό νερό.

-Συνέχιση των προσπαθειών μας προς κάθε αρμόδια Αρχή ώστε να υποχρεωθούν οι φορείς της πολιτείας να δώσουν λύσεις και εξηγήσεις στα ακόλουθα:

· Ο εντοπισμός των υπαίτιων για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.

· Ο προσδιορισμός των αιτίων που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα.

· Η εξασφάλιση και η παροχή υγιεινού πόσιμου νερού τόσο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

· Η ανάθεση μελετών σε επιστημονικούς φορείς, για την έρευνα στον υδρογεωλογικό τομέα και την θάλασσα του Ευβοϊκού από τις εκβολές του Ασωπού μέχρι και το βόρειο τμήμα του όπου αποθέτει τις σκουριές η εταιρεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε.

Επειδή η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα της τοξικής ρύπανσης και της μόλυνσης του υδροφορέα κρίνετε χαλαρή μέχρι αδιάφορη,

Επειδή δεν έχει ληφθεί κανένα μετρό περιφρούρησης της περιοχής με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η απόθεση τοξικών αποβλήτων γύρω μας

Η διασιντονιστική επιτροπή μετά την συγκρότηση της θα προχωρήσει και σε περαιτέρω ενέργειες που ενδεικτικά είναι:

· Περιφρούρηση της περιοχής.

· Κινητοποιήσεις.

· Ανοιχτές ενημερωτικές συγκεντρώσεις.

· Καταθέσεις αγωγών κατά παντός υπευθύνου.

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΝΑΪΔΑ

Οι Πρόεδροι Γαίας και Ταναϊδος

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΝΔΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΟΝΤΗΣ
free counters