EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

SOS ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Η ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ
Ο αριθμός τους σήμερα δεν ξεπερνά τις 100-150. Ζει κυρίως στις ορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου και της Δυτικής Ροδόπης.
Η καφέ αρκούδα είναι θύμα κυρίως λαθροκυνηγών.

ΛΥΓΚΑΣ
Ένα ακόμη είδος που προστίθεται στη λίστα των άγριων ζώων που κινδυνεύει να εξαφανιστεί είναι το αιλουροειδές λύγκας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ζει μόνιμα στην οροσειρά της Πίνδου σε μικρές αγέλες. Ο λύγκας είναι το ζώο που πέφτει θύμα λαθροθηρίας κυρίως για τη γούνα του και ο αριθμός του μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ
Είναι το πλέον απειλούμενο είδος θηλαστικού και έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τις Ευρωπαϊκές ακτές τις Μεσογείου. Στην Ελλάδα ο αριθμός μειώνεται σημαντικά λόγω της ρύπανσης της θάλασσας και της θανάτωσης της από τους ψαράδες γιατί καταστρέφουν τα δίχτυα τους.


ΤΣΑΚΑΛΙ
Το τσακάλι συναντάται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Σάμος είναι το μοναδικό νησί που έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του. Δεν έχουν γίνει μελέτες για να γνωστοποιηθεί ο πληθυσμός τους, όμως η παγίδες των κυνηγών μειώνουν σημαντικά τον υπάρχοντα αριθμό τους.

ΛΥΚΟΣ
Ο λύκος συναντάται σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ο πληθυσμός του στην Ελληνική επικράτεια δεν ξεπερνά τους 500. Ζει σε όλη την ηπειρωτική χώρα εκτός της Πελοποννήσου γιατί εκεί εξαφανίστηκε την δεκαετία του '40. Επίσης ζει στην Στερεά Ελλάδα και οι αγέλες τους μετακινούνται συνεχώς.


ΕΛΑΦΙ
Το ζώο αυτό απειλείται από άμεση εξαφάνιση. Οι πληθυσμοί που έχουν απομείνει είναι ελάχιστοι, κυρίως στη χερσόνησο της Σιθωνίας και στα βουνά της Ροδόπης. Επίσης επιβιώνει και αναπαράγεται επιτυχώς σε προστατευόμενη περιοχή της Πάρνηθας.


ΚΑΡΕΤΑ - ΚΑΡΕΤΑ
Η βασίλισσα της Μεσογείου είναι η καρέτα - καρέτα και αναπαράγεται μόνο στις ακτές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Η κύρια κατοικία της, σύμφωνα με το μεγάλο αριθμό φωλιών που συναντώνται είναι η ακτές της Ζακύνθου.


SOS. Μέχρι το 2050, σε όλο τον πλανήτη θα έχουν εξαφανιστεί 1.000.000 είδη πουλιών και ζώων λόγω της ραγδαίας αλλαγής του κλίματος της γης.

irakliowebradio
free counters