EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Οffline οι πειρατές


Εκτός λειτουργίας το Pirate Bay έπειτα από δικαστική παρέμβαση

Στοκχόλμη
Η δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Pirate Bay τέθηκε offlline έπειτα από δικαστική απόφαση που υποχρεώνει τον πάροχο πρόσβασης του δικτυακού τόπου να τον βγάλει από την «πρίζα»


Περιφερειακό δικαστήριο της Στοκχόλμης απείλησε με πρόστιμο 500.000 κορωνών (50.000 ευρώ) τον ISP Black Internet, μέσω του οποίου συνδεόταν στο Διαδίκτυο το Pirate Bay.

Στο μεταξύ, οι αναφορές ότι το Pirate Bay θα μετατρεπόταν σύντομα σε νόμιμη επιχείρηση φαίνεται να διαψεύδονται. Στις 30 Ιουνίου, η σουηδική εταιρεία online παιχνιδιών Global Gaming Factory ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε την υπηρεσία για περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Τα σουηδικά μέσα αναφέρουν όμως τώρα ότι η ανακοίνωση για την εξαγορά ήταν στην πραγματικότητα μπλόφα, σχεδιασμένη να ανεβάσει την τιμή της μετοχής της Global Gaming Factory.

Την Τρίτη το Pirate Bay φαίνεται να βρίσκεται εκτός λειτουργίας, δεν αποκλείεται όμως να επαναλειτουργήσει μέσω διαφορετικού παρόχου πρόσβασης.

Νομική διαμάχη

Τον περασμένο Απρίλιο, τέσσερις άνδρες που βρίσκονται πίσω από το Pirate Bay καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκισης για συνέργια σε παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και κλήθηκαν να πληρώσουν αποζημιώσεις 3,56 εκατ. δολαρίων σε δισκογραφικές εταιρείες και κινηματογραφικά στούντιο.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν ασκήσει έφεση και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας ο δικτυακός τόπος τους παρέμενε σε λειτουργία.

Τον Ιούλιο, η κινηματογραφική βιομηχανία υπέβαλε νέα αγωγή κατά του Pirate Bay και τη Δευτέρα εκδόθηκε δικαστική απόφαση που εμποδίζει τη λειτουργία του διαδικτυακού τόπου μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

Το Pirate Bay ιδρύθηκε το 2003 και γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν μια από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες για την ανταλλαγή νόμιμων και παράνομων αρχείων. Λειτουργούσε σε μια νομικά γκρίζα περιοχή, καθώς τα επίμαχα αρχεία δεν αποθηκεύονται στους δικούς του διακομιστές -προσέφερε μόνο συνδέσμους (links) για την ανταλλαγή υλικού ανάμεσα στους ίδιους τους χρήστες.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βίκτορ Μούλερ, διευθύνων σύμβουλος της Black Internet που προσέφερε διαδικτυακή πρόσβαση στο Pirate Bay μέχρι σήμερα, οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας θα μπορέσουν να βρουν σύντομα άλλο πάροχο πρόσβασης.
in.gr
free counters