EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Πληρώνουμε πανάκριβα ρούχα, υπηρεσίες και εστιατόρια


averyhologram

Για 24,5 ώρες πρέπει να δουλέψει ο μέσος Αθηναίος για να αγοράσει ένα iPod nano, την ώρα που ο μέσος Νεοϋορκέζος χρειάζεται να δουλέψει μόλις 9 ώρες. Υπάρχουν, βέβαια, και χειρότερα. Ο τυπικός κάτοικος του Μουμπάι της Ινδίας, αντίθετα, καλείται να δουλέψει έναν ολόκληρο μήνα για να συγκεντρώσει τα χρήματα που αγοράζουν ένα iPod.

Η έρευνα της UBS που μετρά την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε 73 πόλεις του κόσμου κατατάσσει την Αθήνα στην


36η θέση. Ο Αθηναίος καλείται να πληρώσει το 54,6% από ό,τι θα πλήρωνε ένας Νεοϋορκέζος για το ίδιο καλάθι των 122 αγαθών και υπηρεσιών που χρησιμοποίησε ο οίκος για τη μελέτη του.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η UBS διαπιστώνει ότι ο Αθηναίος κερδίζει το 44,9% των μεικτών αποδοχών του μέσου Νεοϋορκέζου. Ειδικότερα, οι μέσες ωριαίες αποδοχές του Αθηναίου διαμορφώνονται σε 8,4 δολάρια καθαρά ή 11,8 δολάρια μεικτά, την ώρα που ο διεθνής μέσος όρος κυμαίνεται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα (στη Δυτική Ευρώπη οι μεικτές ωριαίες αποδοχές φτάνουν τα 20,2 δολάρια και στη Β. Αμερική τα 21 δολάρια κατά μέσο όρο).

Συγκρίνοντας το κόστος βασικών καταναλωτικών ειδών σε διάφορες χώρες, οι οικονομολόγοι του οίκου διαπίστωσαν ότι ο Αθηναίος πρέπει να δουλέψει 30 λεπτά για να αγοράσει ένα Big Mac (37 λεπτά είναι ο διεθνής μέσος όρος), 13 λεπτά για ένα κιλό ψωμί (έναντι μέσου όρου 25 λεπτών) και 27 λεπτά για ένα κιλό ρύζι (22 λεπτά είναι ο μέσος όρος διεθνώς).

Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα δεν απέχουν ιδιαίτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Για το ίδιο καλάθι τροφίμων που στον πλανήτη κοστίζει κατά μέσο όρο 385 δολάρια, εμείς πληρώνουμε 366 δολάρια. Βέβαια, στην ακριβότερη πόλη του κόσμου σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, το Τόκιο, το ίδιο καλάθι κοστίζει 710 δολάρια.

Εκεί όπου οι Αθηναίοι καλούνται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι στα καταστήματα ρούχων. Η UBS συνέθεσε ένα τυπικό σύνολο για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες και υπολόγισε ότι οι τιμές τους αγγίζουν κατά μέσο όρο παγκοσμίως τα 680 δολάρια και τα 500 δολάρια αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, ίδιο ανδρικό σύνολο κοστίζει 1.110 δολάρια και το γυναικείο αγγίζει τα 860 δολάρια.

Όσο για τα ηλεκτρονικά, σε αυτό τον τομέα, οι τιμές στην Αθήνα δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές στο εξωτερικό. Τα ίδια είδη που χρησιμοποίησε η UBS για την έρευνα κοστίζουν 3.280 δολάρια στην Αθήνα και 3.210 δολάρια κατά μέσο όρο διεθνώς.

Αισθητά φθηνότερες από ό,τι στο εξωτερικό, πάντως, πληρώνουμε τις μεταφορές. Το μέσο κόστος για μία διαδρομή 10 χιλιομέτρων ή 10 στάσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς διεθνώς υπολογίζεται στα 1,4 δολάρια, ενώ στην Αθήνα ανέρχεται στα 1,31 δολάρια. Όσο για τα ταξί, αυτά αποδεικνύονται πολύ φθηνότερα. Για μία διαδρομή 5 χιλιομέτρων που διεθνώς κοστίζει 9,1 δολάρια, ο Αθηναίος πληρώνει 3,9 δολάρια.

Ελαφρώς ακριβότερες σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα, είναι στην ελληνική πρωτεύουσα οι υπηρεσίες. Ένα καλάθι υπηρεσιών καθημερινής χρήσης (όπως είναι ένα κούρεμα, οι χρεώσεις του τηλεφώνου και του ίντερνετ, ένα εισιτήριο κινηματογράφου, το κόστος του καθαριστηρίου και ενός γεύματος σε κάποιο εστιατόριο) κοστίζει διεθνώς 503 δολάρια, αλλά στην Ελλάδα αγγίζει τα 570 δολάρια.

Σχετικά ακριβή πόλη αποδεικνύεται η Αθήνα και για τους επισκέπτες της. Ο μέσος τουρίστας θα πληρώσει 310 δολάρια τη βραδιά για ένα 5στερο ξενοδοχείο (όσο και η μέση τιμή διεθνώς) και 110 δολάρια για ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων (135 δολάρια κοστίζει κατά μέσο όρο διεθνώς). Όμως, καλείται να ξοδέψει πολύ περισσότερα για ένα γεύμα. Ένα γεύμα σε ένα καλό εστιατόριο κοστίζει κατά μέσο όρο 46 δολάρια στην Αθήνα αλλά 39 δολάρια παγκοσμίως.
Hellenic Business
free counters