EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Τα πλαστικά σκουπίδια τελικά αποδομούνται στη θάλασσα



Η αντίληψη ότι τα πλαστικά δεν αποδομούνται στο περιβάλλον φαίνεται να διαψεύδεται, τουλάχιστον όσον αφορά τους ωκεανούς. Σακούλες και άλλα πλαστικά σκουπίδια διασπώνται σχετικά γρήγορα στο νερό, το πρόβλημα όμως είναι ότι απελευθερώνουν τοξικές ουσίες.
Υγεία,Γονείς και Παιδιά "Blog News"




Χιλιάδες τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Ορισμένα ξεβράζονται στις ακτές, ενώ άλλα επιπλέουν για χρόνια, όπως για παράδειγμα στη λεγόμενη «Μεγάλη Κηλίδα Σκουπιδιών του Ειρηνικού», μια έκταση ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη δύο φορές μεγαλύτερη από την πολιτεία του Τέξας.

«Διαπιστώσαμε ότι το πλαστικό στους ωκεανούς αποσυντίθεται καθώς εκτίθεται στη βροχή, τον ήλιο και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες, δημιουργώντας έτσι ακόμα μια πηγή παγκόσμιας μόλυνσης που θα διατηρηθεί και στο μέλλον» δήλωσε ο Κατσουχίκο Σάιντο, χημικός του Πανεπιστημίου Νίχον της Ιαπωνίας.

Ο ερευνητής παρουσίασε τα συμπεράσματά του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Όπως εξήγησε, τα πλαστικά απελευθερώνουν ουσίες όπως η δισφαινόλη Α και το ολιγομερές του πολυστυρένιου, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία των θαλάσσιων οργανισμών.
free counters