EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Συγκριτική Ανάλυση Μισθών και Κόστους Ζωής. Ο ρόλος των προτιμήσεων.


Το τμήμα οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας UBS δημοσίευσε μια έρευνα που αφορά τις αποκλίσεις των μισθών και του κόστους ζωής σε 73 πόλεις από όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας ένα "καλάθι" καταναλωτή, το οποίο αποτελείται κατά:
migkonomics


* 14% είδη διατροφής
* 4% οινοπνευματώδη και προϊόντα καπνού
* 7% υγιεινή και περίθαλψη
* 5% είδη ρουχισμού
* 7% οικιακά είδη και ηλεκτρονικές συσκευές
* 20% οικίες
* 6% θέρμανση και φωτισμός
* 15% μεταφορές
* 22% διάφορες συσκευές
Τα βασικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ζυρίχη, η Κοπεγχάγη και το Όσλο είναι οι ακριβότερες πόλεις της έρευνας (σε όρους τιμών καταναλωτή). Όμως αν συμπεριληφθούν και οι τιμές ενοικίων ακινήτων, η Νέα Υόρκη, το Όσλο και η Γενεύη είναι οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου. 1/4 του κόστους ζωής των μέσων νοικοκυριών της Δυτικής Ευρώπης αφορά το κόστος ενοικίου ακινήτων και ενέργειας. Η Αθήνα κατατάσσεται 36η ανάμεσα στις χώρες τις πρώτης περίπτωσης και 39η στη δεύτερη περίπτωση (με τιμές βάσης της Ν.Υόρκης, Ν.Υ.=100).
Οι φθηνότερες πόλεις του κόσμου περιλαμβάνουν την Μανίλα, το Δελχί και το Μουμπάι.

Περαιτέρω, όσον αφορά τα εισοδήματα, οι εργαζόμενοι στη Κοπεγχάγη, την Ζυρίχη, την Γενεύη και την Ν. Υόρκη έχουν τις υψηλότερες μεικτές αποδοχές εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες πόλεις τις έρευνας, ενώ η Μανίλα, η Τζακάρτα και το Μουμπάι τις χαμηλότερες. Η Αθήνα βρίσκεται στην 31η θέση της κατάταξης ενώ αν συμπεριλάβουμε και τις εισφορές βρίσκεται στην 32η θέση (καθαροί μισθοί).

Σε όρους καθαρής αγοραστικής δύναμης ανά ώρα, οι πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις περιλαμβάνουν την Ζυρίχη, το Σίδνεϊ και το Λουξεμβούργο ενώ τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Μανίλα, το Ναΐρόμπι και η Τζακάρτα. Η Αθήνα βρίσκεται στην στην 32η θέση.

Όσον αφορά το κόστος διατροφής, το Τόκιο, η Γενεύη και η Ζυρίχη βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.


free counters