EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Η ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας είναι γεγονός


Κάνοντας πραγματικότητα έστω και σε μικρότερη κλίμακα, το όραμα του Νίκολας Τέσλα, μια ομάδα φυσικών επιστημόνων του τεχνολογικού ινστιτούτου MIT, δημιούργησαν πριν μερικά χρόνια την εταιρεία WiTricity με μοναδικό σκοπό την επίτευξη ασύρματης μετάδοσης ρεύματος.

Στην έκθεση TED 2009 έγινε παρουσίαση της εξέλιξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία φιλοδοξεί να καταργήσει τα καλώδια και τη χρήση μπαταριών που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Έχοντας ξεκινήσει από το πετυχημένο πείραμα στο άναμμα μια λάμπας 60W χρησιμοποιώντας ασύρματη μετάδοση ρεύματος που η εκπομπή της γινόταν από απόσταση 2-3 μέτρων, είναι φανερό ότι πλέον η τεχνολογία είναι κοντά στην εμπορική εκμετάλλευση της.

Σχετικά με την ασφάλεια της νέας αυτής τεχνολογίας,
Το Τεφτέρι

η WiTricity υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια εκπομπή ακτινοβολίας αφού δεν υπάρχουν ηλεκτρικά πεδία. Η μετάδοση γίνεται μέσω μαγνητικού πεδίου το οποίο είναι ίδιο με αυτό της Γης και είναι ασφαλές για ανθρώπους και ζώα. Μάλιστα η μετάδοση γίνεται μεταξύ αντικειμένων που εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα, κάτι αδύνατο να γίνει σε φυσικό περιβάλλον.

Στο video που μπορείτε να δείτε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, ο Eric Ciler δοκιμάζει επιτυχημένα ασύρματη μετάδοση ρεύματος για να ανάψει μια LCD τηλεόραση. Στην επόμενη δοκιμή, παρουσιάζει διάφορα κινητά τηλέφωνα (Android, iPhone, Nokia) τα οποία φορτίζονται κάνοντας χρήση του ίδιου μαγνητικού πεδίου που χρησιμοποιεί η LCD τηλεόραση.
free counters