EnglishTurkishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabic

 aw2

Νέα ευρήματα της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Υπεύθυνη: ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ-ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ,
Καθηγήτρια Αρχαιολογίας

Νέα ευρήματα της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα


«Πέρυσι στις 25 Αυγούστου σ’ ένα μεγάλο ορθογώνιο όρυγμα στην Αγορά των Αιγών είχαμε αποκαλύψει ένα χάλκινο αγγείο που περιείχε μια μοναδική για το μέγεθός της χρυσή πυξίδα, με ένα πολύτιμο χρυσό, επίσης, στεφάνι βαλανιδιάς, τοποθετημένο πάνω στα καμένα οστά ενός νεκρού. Το σύνολο παρέπεμπε άμεσα σε βασιλικό νεκρό και η οστεοαρχαιολογική εξέταση των οστών που ακολούθησε έδειξε πως επρόκειτο για ένα νεαρό άτομο. Τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής αξιολόγησης του ευρήματος μας οδήγησαν στη γοητευτική υπόθεση για την πιθανή ταύτιση του νεκρού με έναν από τους δυο γιούς του Αλεξάνδρου, πιθανότερα του Ηρακλή της Βαρσίνης, που κατατέθηκε στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας τον περασμένο Απρίλη στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη.

Φέτος, στις 25 Αυγούστου και πάλι, λίγα μέτρα πιο πέρα από τη θέση όπου είχε εντοπιστεί το πολύτιμο εκείνο σύνολο, κάτω από την ίδια επίχωση που γέμιζε το ίδιο όρυγμα, βρέθηκαν (δυστυχώς αρκετά ταλαιπωρημένα από το βαρύ χώμα που τα σκέπαζε) δύο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία: μια μοναδική για το υλικό της ασημένια, όπως φαίνεται, λήκυθος (;) με πώμα και μια ασημένια, επίσης, υδρία, πολύ συγγενική, ως προς το σχήμα και την ποιότητά της με την εντυπωσιακή ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκηπα της Μεγάλης Τούμπας.

Στο γεμάτο με χώμα εσωτερικό της ασημένιας ληκύθου (;) δεν είναι φανερά κάποια υπολείμματα ταφής. Δεν είμαστε, επομένως, προς το παρόν σε θέση να συμπεράνουμε άμεσα αν πρόκειται για τεφροδόχο αγγείο ή πολύτιμο κτέρισμα. Αντίθετα, στο εσωτερικό της ασημένιας υδρίας διακρίνουμε οστά και είναι βέβαιο πως η μικρανασκαφή που θα ακολουθήσει στο εργαστήριο θα παράσχει (όπως και η περυσινή) ενδιαφέροντα στοιχεία για το φύλο και την ηλικία του νεκρού/ής που θα βοηθήσουν ενδεχομένως στην ιστορική αποτίμηση του ευρήματος.

Για την ώρα, η Δρ. Αθανασία Κυριάκου, η υποψ. διδ. Ελένη Μητσοπούλου, οι προπτυχιακοί φοιτητές που μετείχαν στη φετινή ανασκαφική περίοδο, οι μεταπτυχακοί φοιτητές Αναστάσιος Κακαμανούδης, Μαριάνθη Κοπέλλου, Μαριτίνα Σαλτέα-Καλογερά και Αλέξανδρος Τούρτας, οι συντηρητές Ελπίδα Ανδρέου, Παναγιώτης Καματάκης και Βανέσσα Παπαγεωργίου και η υπογράφουσα είμαστε ευτυχείς ότι το νέο εύρημα συμπληρώνει τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς και επιβεβαιώνει με νέα στοιχεία τις παρατηρήσεις και τις πρώτες ερμηνείες μας. Σε πρακτικό επίπεδο είμαστε σίγουροι ότι οι πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ., τις οποίες ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή τους, θα συνεχίζουν να στηρίζουν υλικά και ηθικά τις μακρόχρονες προσπάθειες της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας».

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ-ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ
Καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ.

εικ. 1. Το εύρημα του 2008
εικ. 2. Το νέο εύρημα
εικ. 3. Η ασημένια λήκυθος (;)
εικ. 4. Η ασημένια οστεοδόχος υδρία
εικ. 5. Προετοιμασία για τη μεταφορά







SALONICA PRESS
free counters